Jedno „preso“. Veta, ktorú v našich kaviarňach počuť najčastejšie. Ide o nie veľmi presné slovenské pomenovanie najobľúbenejšieho kávového nápoja espressa. Význam slova espresso siaha do 19. storočia, kedy káva zažívala najväčší rozmach. Kaviarničky nestíhali obsluhovať svojich zákazníkov a preto prichádza myšlienka rýchlej kávy – café espress, ktorá je spojená s konštruovaním historicky prvého kávovaru. Espresso kávovary prechádzali viacerými zmenami, ktoré samozrejme zvyšovali kvalitu pripravovaného nápoja. Vývoj postupne prešiel až do dnešnej doby, kedy espresso kávovary bezproblémovo fungujú v každej reštaurácií, kaviarni či v niektorých domácnostiach. Horúca voda prechádza pod tlakom cez filter naplnený kávou, kapsľou alebo PODom, čím vzniká nadýchaný nápoj s jemnou vrstvou peny.

Ako na správne espresso

Pravé espresso sa pripravuje približne zo 7 gramov mletej kávy pod tlakom od 9 do 15 barov. Optimálne je vopred predhriať šálku, čo niektoré espresso kávovary umožňujú vďaka špeciálnej ploche určenej práve na nahrievanie šálok. Espresso kvapká do šálky približne 25 až 30 sekúnd a na jej povrchu sa vytvára jemná, slabo hnedá pena. Espresso je základom k príprave ďalších kávových nápojov, ako napr. macchiato, laté či cappuccino. Zloženie týchto nápojov zabezpečuje zachytávanie nebezpečných radikálov v tele a vďaka kofeínu majú výrazné budivé účinky.

espresso-691231_1280

Espresso kávovar – základ k lahodnému espressu

Ak chcete piť naozaj kvalitné espresso, potrebujete k tomu okrem kvalitnej kávy aj kvalitný kávovar. Domáce kávovary sú na trhu už niekoľko rokov a sú dostupné v rozličných prevedeniach. Záleží už len na potrebe, pohodlnosti ale aj finančných možnostiach zákazníka. Pri kúpe je potrebné sledovať najmä tlak, pod ktorým kávovar pracuje či spôsob plnenia kávou. Pravidlom je, že medzi tie najlacnejšie patria espresso kávovary na kapsle, najdrahšie na mletú kávu so zabudovaným mlynčekom. Najkvalitnejší nápoj a zároveň najlacnejšiu prevádzku poskytujú drahšie kávovary na mletú kávu. Počiatočná investícia sa preto postupom času vyrovná cene lacnejšieho kávovaru.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *