Kuchyňa môže byť vybavená mixérmi a všakovakými robotmi, ale dobrý kuchynský nôž nič nenahradí. Ponúkame vám stručný a jasný prehľad o najpoužívanejších materiáloch a typoch nožov v kuchyniach.

Materiál

Zďaleka najpoužívanejším materiál, s ktorým sa pri kuchynských nožoch dá stretnúť, je nerezová oceľ. Ide o zliatinu železa s niklom, chrómom alebo molybdénom a s prímesou uhlíku. Do domácich podmienok sa perfektne hodí, pretože je odolný voči poškodeniu aj korózii a dá sa pomerne dobre ostriť.

Popri nerezových nožoch majú v kuchyni svoje miesto aj nože keramické. Vyznačujú sa obrovskou tvrdosťou (zároveň ale aj krehkosťou) a dokonale hladkým povrchom. Ostrie keramického noža vydrží dlhé roky, obnoviť sa ale dá len špeciálnou brúskou.

trendyzena.sk_tescoma_sk_01

Časti čepele noža a ich využitie

Čepeľ noža sa dá rozdeliť na niekoľko časť, pričom každá z častí je určená na inú prácu. Špička a prvá tretina ostria sa používa na jemné a zvlášť delikátne práce a hovorí sa jej aj bruško noža. Na bežné krájanie sa používa celá rezná plocha, siahajúca od bruška až k päte. A tzv. päta tvorí zadnú časť čepele (najbližšie k rukoväti, ktorú majú kuchynské nože) a využíva sa na rezacie činnosti vyžadujúce vyššiu silu.

Najpoužívanejšie typy nožov

Kuchársky nôž, francúzsky nôž alebo nôž šéfkuchára – tri názvy pre jeden všestranný nôž so širokou čepeľou o rozmeroch 15 – 30cm. Absolútny základ kuchynskej výbavy. V nej by však nemal chýbať ani menší univerzálny nožík s veľkosťou asi 6 až 10cm, určený najmä na práce jemnejšieho charakteru. No a milovníci kvalitne pripraveného a naservírovaného mäsa by nám neodpustili, ak by sme nespomenuli mäsiarske nože. Jedná sa zväčša o pomerne tenké nože schopné krájať mäso na tenké kúsky s absolútnou presnosťou.

trendyzena.sk_tescoma_sk_02

Na ostrie noža

Pracovať s tupým a naostreným nožom, to je teda veľký rozdiel. Ostriu čepele najviac prospeje, keď budete pri krájaní používať dosky na krájanie a nože po použití nebudete vkladať do drezu spolu s hrncami a taniermi, ale umyjete ich zvlášť. Dôležité je však aj ich skladovanie, ideálne v stojanoch na nože.