V slovenských kuchyniach pri varení opäť objavujeme čerstvé bylinky, ktoré dokážu z obyčajného jedla urobiť kulinársky zážitok. Ako s nimi efektívne pracovať a ako ich uchovať aj na neskôr?

Chuť a vôňu čerstvo odtrhnutých byliniek nedokážeme prakticky ničím plne nahradiť. Ak nájdete v kuchyni aspoň kúsok vhodného miesta pre kvetináče alebo vedierka , rozhodne ich pestovanie vyskúšajte.

Vhodnejšie budú určite kvetináče, pretože rôzne druhy byliniek vyžadujú iný spôsob starostlivosti, napríklad zavlažovanie. Je tiež potrebné mať na pamäti, že v našich zemepisných šírkach nebudú mať všetky druhy také podmienky na dozrievanie ako v ich domovine, teda predovšetkým dostatok slniečka a tepla. Počítajte s tým a nebuďte sklamaní, že napríklad vaša domáca mäta nebude mať také arómu ako tá z Maroka a niektorým druhom byliniek sa tu dariť vôbec nebude. To však neznamená, že by ste sa o to aspoň nemali pokúsiť.

Okrem toho, že si tie správne bylinky vypestujete, mali by ste ich vedieť aj správne spracovať. Prinášame vám niekoľko tipov na tie domáce pomocníkov, s ktorými vám to pôjde oveľa lepšie.

lemon-906141_1280

Aké sú možnosti uchovávania byliniek

Sušenie je najlepšie realizovať v sušičke, bylinky zviažte do zväzočkov, zaveste a sušte na teplom mieste mimo dosahu slnečného svetla. Uchovávajte ich v nádobe s tesniacim uzáverom v tme a chlade.

Ak chcete bylinky zamraziť, opláchnuté ich jemne nasekajte, vsypte do formičiek na ľad, zalejte vodou a zamrazte.

Zaujímavou možnosťou je tiež nakladenie byliniek do oleja. Nasekané bylinky si skvele uchovávajú chuť i arómu vo kvalitnom oleji. Pohár je potrebné denne po dobu dvoch týždňov pretrepať. Ako náhradu oleja tiež môžete zvoliť ocot.