Skôr než sa pustíte do varenia vo vašej kuchyni, je potrebné zobrať rozum do hrsti tak, aby ste ušetrili peniaze, aj svoj čas. Prečítajte si našich 7 tipov, ako ušetriť v kuchyni

V supermarkete buďte rozvážna

Pred väčším nákupom si spíšte zoznam, predídete tak náhodnému nakupovaniu vecí, ktoré síce vôbec nepotrebujete, ale sú práve v akcii alebo šikovne vystavené. Z rovnakého dôvodu tiež nikdy nechoďte na nákup unavení a hladní.

Nikdy neplytvajte jedlom

Neobstarávajte domov veľké zásoby jedla, najmä v prípade tovarov, ktoré sa rýchlo kazia, a dôsledne sledujte dátum spotreby na balených produktoch, ktoré máte v chladničke. Rozumné nakupovanie predíde zbytočnému vyhadzovaniu potravín, ktoré je nielen neekonomické, ale aj veľmi neekologické.

Čo je doma, to sa počíta

Väčšina z nás si ani neuvedomuje, ako veľmi rodinný rozpočet vyčerpávajú návštevy kaviarní, reštaurácií alebo podnikov rýchleho občerstvenia. Schválne si skúste spočítať, koľko už ste nechali napríklad len v stánku s pizzou pri zastávke alebo v podnikovej kantíne. Ak sa nestíhate naraňajkovať doma pred odchodom do práce, zabaľte si so sebou žemľu so šunkou alebo kúsok domáceho koláča. Večerať vonku je fajn, ale nemala by sa z toho stať rutina len preto, že sa vám po práci už nechce nič robiť. Variť doma je nielen zábavné, ale tiež umožní udržať rodinný rozpočet pod kontrolou. A navyše viete, čo jete, čo tiež nie je na zahodenie.

kitchen-1142800_1280

Chladnička je obrovskú žrút energie

Vedeli ste, že chladnička je pravdepodobne energeticky najnáročnejší spotrebič, ktorý máte doma? Ak už ju vlastníte nejaký ten piatok, nie je od veci zistiť jej skutočnú spotrebu. Ak patrí do kategórie A, alebo dokonca nižšej, potom je načase sa rozlúčiť. Ideálne je zaobstarať si spotrebič, ktorý má za písmenom A čo najviac plusov. Chladnička by mala stáť pokiaľ možno na chladnom mieste, nie pri kúrení, sporáku alebo na mieste, kam páli slnko. Pamätajte tiež na poučku, že chladnička nie je televízia, a tak dvierka otvárajte vždy len na chvíľu, až budete presne vedieť, pre čo idete. Ideálnou voľbou pre úspory sú vstavané chladničky v energetickej triede A + alebo A ++

Mäso vytiahnite tak, aby sa stihlo prirodzene rozmraziť

Ušetriť peniaze môžete aj tým, že budete svoje činnosti v kuchyni lepšie plánovať. Napríklad rozmrazovanie potravín v mikrovlnke nebude potrebné, ak ich vyberiete z mrazničky dostatočne dopredu a necháte ich rozmraziť pri izbovej teplote alebo na balkóne.

meat-327981_1280

Pozor pri sporáku

Veľa energie a peňazí sa z domácnosti stráca pri varení. Elektrickú platničku preto vypnite s predstihom. Vďaka zvyškovému teplu sa polievka alebo zemiaky v pohode dovaria samy. Nezabúdajte ani na pokrievku, bez nej trvá varenie dlhšie a tým sa aj predraží. Zaujímavým zlepšovákom je aj variant, kedy postavíte na hrniec namiesto pokrievky inú nádobu s vodou. Tú potom môžete využiť v kuchyni pri varení alebo napríklad umývanie riadu.

Varte pod tlakom

Tiež vynález pána Papina zo 17. storočia, tlakový hrniec, ušetrí až 50% energie pri príprave mäsitých jedál, polievok alebo príloh. Dnešné modely sú navyše stále dokonalejšie a oveľa bezpečnejšie ako tie, ktoré používali naše mamičky, takže nie je potrebné obávať sa kuchynských katastrof.